אם הגעתם לפסטיבל בהוטני כלשהו (וישנם רבים), אי אפשר שלא הבחנתם בדמויות קומיות צעקניות, שמתרוצצות במסכות עץ אדומות בעלות אף ארוך ומחודד, הבעה מגוחכת, ואפשרות לפאלוס גדול שתלוי מעל ראשן.
אלו הליצנים הבהוטנים, אטסרה (Atsara), שמתגרים בקהל, מפריעים בשובבות לנזירים הרוקדים, או מתריסים כנגד להקות הריקוד המקומיות., אלו הדמויות הפופולריות ביותר בפסטיבלים הרוחניים, והיחידות שמסתובבות עם פאלוסים גדולים בידיהן (בנוסף לזה שמעל), וזוכות לשאגות צחוק מהקהל.
אגדת האטסרה
דמות האטסרה אינה רק של מוקיון מבדר. השם גזור מהמילה הסנסקריט “אצ’ריה”, ומסמן דמות של מורה רוחני מקודש, שהתעלה מעל היומיומית השגרתית של הצלחה וכשלון, נחמדות ותוקפנות, שמחה וכעס, התעקשויות וטעויות. דמות האטסרה נועדה לכוון אותנו (הצופים) להתבונן בעצמנו, ולהתעלות מעל המגבלות המצמצמות.
האטסרה ידוע גם כדמות נון-קונפורמיסטית, שנראית בעיני רבים כמטורפת או משוגעת. בהיסטוריה של בהוטן (וטיבט) מככבות כמה דמויות “יוגי מטורף” כאלו, שהן התגלמות של תפיסה בודהיסטית שמכונה “חוכמה מטורפת”.
המיתולוגיה מספרת שבין תלמידיו של הבודהה הייתה קבוצת נאמנים שניתקה את עצמה מהעולם הגשמי, ופעלה נגד הרוע שבתודעת בני האדם באמצעות לבוש צבעוני, וולגריות מודעת, לעג מכוון, והתנהגות אקסצנטרית. הדמות הידועה ביותר בבהוטן, בין אלו, היא של הקדוש דרוקפה קונלי, מהמאה ה-15, שידוע בכינוי “המקודש המשוגע”.
החוכמה המטורפת
האטסרה מייצג מסורת בודהיסטית מיוחדת שקרויה “חוכמה מטורפת”, שמתמקדת בערעור הנחות יסוד, חשיבות עצמית ומוסכמות מזויפות. המסורת הזו מגולמת בעיקר על ידי הפטרון הקדוש של בהוטן, “המקודש המשוגע” דרוקפה קונלי. לאמה קונלי, שחי ונדד בטיבט ובהוטן במאה ה-15 וה-16, והיה סוג מיוחד של “אנרכיסט בודהיסט” שמרד בבודהיזם הממוסד של זמנו.
סיפורים מיתולוגיים על דרוקפה קונלי כוללים הכנעה מאגית של ישויות שדיות מרושעות, התרסה כנגד הממסד הבודהיסטי, ונטיות לשתיית אלכוהול, זלילה, שירה בוטה, ויחסי מין עם נשים. המיתולוגיה מתארת את איבר המין שלו כבעל כוחות מאגיים, ומעודדת פאלוסים מצוירים או מגולפים (ראו בסרט הבהוטני “הנזיר והרובה”) כסמלים של הגנה מפני סכנות.
מקדש צ’ימי לאקאן, שנבנה לזכרו בעמק פונאקה, ידוע בזכות זאת כ”מקדש הפוריות”. נשים עקרות מבהוטן ומחוצה לה מגיעות למקדש כדי להיכנס להריון, ועוברות טקס ברכות מיוחד שבו מככב פאלוס עץ גדול. במקדש ניתן לעלעל באוסף לא קטן של מכתבי תודה, שמעיד על הצלחת הברכות.
תפקידם של האטסרה
בפסטיבלים הרוחניים של בהוטן, דמויות האטסרה ממלאות כמה תפקידים עיקריים, מעבר לבידור.
התפקיד המרכזי של דמויות האטסרה הוא לאזן את הנושאים “הרציניים” שמיוצגים בחלק גדול מהריקודים, כמו שכר ועונש, קרמה, “האויבים” שבתודעה, שלבי המוות, עולם הרוחות, ועוד. הליצנות והתעלולים של האטסרה מביאים הומור וקלילות לתוך התכנים הרוחניים הרציניים.
דמות האטסרה היא של מורה רוחני מיוחד, שבעזרת תכסיסים קומיים מנגיש תכונות של פתיחות, ספונטניות, קלילות, צחוק ושחרור, כחלופה ראויה לדאגות, מצוקות, עצבות, כבדות, ומגבלות מנטליות ורגשיות. האטסרה מעודד להשתחרר מהמגבלות המנטליות והרגשיות, ולממש מצבים פנימיים של נינוחות ופתיחות.
האטסרה מגויס לפעמים כדי להסביר את עלילות הריקודים לקהל, שאינו בהכרח בקיא בסיפור של כל ריקוד וריקוד ובמשמעויות העמוקות שלו. בפסטיבלים מסוימים, מספר דמויות אטסרה יקיימו מופע משלהן, כדי להעביר מסרים פסיכו-חינוכיים בתחומים כמו זוגיות, התנהגות נאותה, מערכות יחסים, או מין בטוח.
האטסרה מסייע גם לרקדני המסכות. אלו עשויים להתבלבל או לטעות בצעדי הריקוד שלהם, ורק לאטסרה רשות לתקן אותם, להנחות אותם, או להזכיר להם את אופי התנועה הנכון. בנוסף, במהלך הריקודים הנמרצים, מסכות, כובעים ופריטי לבוש דורשים לפעמים הידוק או חיזוק, והאטסרה הוא הממונה על כך.